Algoritmul istoric al jacardului
|

Algoritmul istoric al jacardului

„Algoritmul nu este o invenție diabolică, un monstru scăpat de sub controlul creatorilor săi. Ca în cazul tuturor lucrurilor inventate de om, și de algoritm depindem în funcție de locul pe care i-l acordăm în viața noastră”, scrie istoricul Thierry Wolton în cartea Noile drumuri ale servituții noastre. Și scrie bine, abordînd un subiect pe cît de actual, pe atît de dezbătut în istorie, în diferite forme, în funcție de spațiu și timp: raportul dintre mașinării-tehnologie și oameni (care, de altfel, le și inventează pe mașinării).

Ca o mostră din istoria invențiilor își face loc aici domnul Joseph-Marie Jacquard, născut în 1752, la Lyon, într-o familie de țesători. Pe atunci, țesutul materialelor era o activitate mecanică ce presupunea multă pricepere și mult timp. Și cel puțin două persoane care să se „lupte” cu războiul de țesut. După ce Joseph-Marie Jacquard a moștenit afacerea familiei s-a gîndit cum să facă tot procesul mai profitabil. „Mai profitabil” s-a tradus în „mai rapid”, așa că după ce astudiat bine chestiunea, folosindu-se și de invențiile care existau pînă la acel moment, a creat războiul de țesutsemiautomat, care utiliza un sistem de cartele perforate. Invenția sa i-a atras atenția lui Napoleon, care l-a invitat la Paris pentru a-și dezvolta conceptul, pe care Jacquard l-a patentat în 1804. Și care a revoluționat industria textilelor. Războiul de țesut al lui Jacquard scotea din joc persoana care trebuia să așeze manual firele în mașinărie în funcție de modelul materialului ce se lucra. Sistemul său de cartele perforate făcea asta în mod automat, creînd modele care se păstrau și care puteau fi astfel multiplicate de oricîte ori se dorea. În plus, modelele de textile țesute astfel erau mult mai complexe prin imprimeuri și prin culori, și mult mai accesibile.

Introducerea sistemului jacard la războaiele de țesut (materialul poartă același nume, care, evident, se trage de la inventator) este catalogat cumva ca momentul de început al dominației mașinăriei asupra omului, care la vremea respectivă, firește, a provocat (și) nemulțumiri printre muncitori.

Totodată, sistemul lui Jacquard este considerat strămoșul programării computerizate moderne, plecînd de la faptul că stochează și organizează informații. Acesta-i un lucru tare interesant pus în oglinda istoriei: specialiștii de la IBM care lucrează la primele versiuni de computere și domnul Joseph-Marie Jacquard care lucrează un frumos material cu modele și culori impresionante la războiul de țesut. N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare,coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *