Descoperire arheologică de peste 2.000 de ani, în zona Munţilor Zlatnei
O descoperire arheologică impresionantă a fost realizată la începutul lunii ianuarie, de Tudor Ponoran, fiul primarului din Zlatna, Silviu Ponoran, în zona Munţilor Zlatnei. Acesta se prezintă ca fiind „un pasionat de detecţie şi istorie”, şi deşi este un amator în acest domeniu a reuşit să găsească o serie de obiecte, arme şi unelte de fier care datează dinaintea cuceririi Daciei de către romani.
La 10 kilometri de oraşul Zlatna, într-o zonă care nu are legătură cu repertoriul arheologic naţional au fost descoperite 5 morminte dacice, în interiorul cărora se aflau unelte şi arme de peste 2.000 de ani.
La începutul lunii ianuarie am făcut o descoperire împreună cu fratele meu Răzvan fiind pasionat de detecţie şi de istorie. Am cutreierat de-a lungul anilor zona munţilor Zlatnei şi în cele din urma am realizat o descoperire foarte importantă din punct de vedere istoric, undeva la aproximativ 10 kilometri de Zlatna am găsit 5 morminte dacice într-o zonă care nu are legătură cu repertoriul arheologic naţional. Cred că este vorba de nişte morminte dacice pentru că inventarul obiectelor găsite cuprinde cinci cuţite dacice de tip sica, dintre care patru îndoite şi trei dintre ele având şi teacă. 6 lănci dintre care 5 îndoite, 3 zăbale tip tracic, un pinten şi o seceră dacică. Menţionez faptul că obiectele erau îndoite pentru că aşa se realiza ritualul funerar de pe vremea aceea, decedatul fiind îngropat împreună cu obiecte de harnaşament şi cu armele sale, care erau îndoite, după ce se făcea procedura de incinerare a corpului şi a uneltelor. Sunt printre cele mai bine conservate obiecte de acest tip din întreaga ţară. A fost o colaborare foarte bună atât cu reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia cât şi cu reprezentanţii poliţiei patrimoniului, urmând ca într-un viitor apropiat obiectele să ajungă în proprietatea muzeului şi să fie expuse iubitorilor de istorie. Totul a decurs în parametrii legali, eu prezentându-mă cu obiectele în termenul legal de 72 de ore, de la descoperire. De asemenea locul descoperiri nu poate fi comunicat, acesta beneficiază de protecţia legii în urma demersurilor făcute de Direcţia Judeţeană de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean. Ele urmează să fie expertizate şi restaurate”