Moș Crăciun în Războiul Rece. Statut: localizat
Ce i-ar putea răspunde un colonel responsabil cu supravegherea spațiului aerian american în timpul Războiului Rece unui copil care îl sună la centrul de comandă și îl întreabă de… Moș Crăciun? Există un răspuns și este cît se poate de real. Ca și întîmplarea care a avut loc pe 30 noiembrie 1955.
Atunci, domnul colonel Harry Shoup a primit un telefon la Comandamentul Continental de Apărare Aeriană (Continental Air Defense Command – CONAD, transformat în NORAD). Nu era de la Pentagon, nici de la comandant. Mai bine, căci ambele variante cel mai probabil nu ar fi presupus vești prea bune. La capătul firului telefonului roșu era o fetiță din glasul căreia colonelul a auzit o întrebare: „Sînteți Moș Crăciun?”. „S-ar putea să fie un tip numit Moș Crăciun la Polul Nord, dar nu este el cel care mă îngrijorează că ar putea veni din direcția aceea”, a răspuns colonelul Shoup, conform unui articol apărut a doua zi în presă. Fetița voia de fapt să sune la un număr de telefon publicat într-o reclamă care invita copiii să vorbească cu Moș Crăciun. Doar că a format greșit numărul și în loc de Moș Crăciun a dat peste domnul colonel.
De aici încolo a pornit o campanie de imagine tipică Războiului Rece, în care americanii au folosit acest truc al localizării Moșului în spațiul aerian. În săptămîna Crăciunului, în spiritu-i specific, colonelul Shoup și echipa lui de la Comandament l-au desenat pe Moș Crăciun, cu tot cu sania sa, pe harta pe care o foloseau pentru a urmări aeronave neidentificate. Au declarat apoi presei că „vor continua să îl localizeze și să îl protejeze pe Moș Crăciun în călătoriile sale spre și dinspre Statele Unite ale Americii împotriva unui posibil atac din partea celor care nu cred în Moș Crăciun”.Mesajul pentru adversari era clar. Și tradiția urmăririi călătoriei lui Moș Crăciun instalată. Ca și porecla colonelului Harry Shoup: „Santa Colonel”.
În următorul an, în 1956, CONAD a informat că va continua să îl localizeze pe Moșu’, iar apoi, din 1958, NORAD (North American Aerospace Defense Command, organizație înființată de statul american în cooperare cu statul canadian) a preluat și dezvoltat tradiția.
În anii ’60, instituția trimitea la radio înregistrări cu actualizări în ceea ce privește traseul lui Moș Crăciun, iar în anii ’90 povestea a devenit digitală. NORAD zice că folosește în misiunea sa pentru Moș Crăciun radare și sateliți cu ajutorul cărora detectează nasul roșu al lui Rudolph.
Colonelul Harry Shoup cred că aprobă.
Iar istoria, desigur, continuă.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.